mobile-menu-icon
banner

Κακοσμία του στόματος

Κακοσμία του στόματος – ένα σύνηθες πρόβλημα

Εάν νομίζετε ότι η κακοσμία του στόματος προέρχεται από το στομάχι, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε την άποψή σας. Στην πραγματικότητα η πιο συνήθης αιτία της κακοσμίας του στόματος είναι η συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα – είναι γεγονός ότι η άσχημη αναπνοή σχεδόν πάντα προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα (εννέα στις δέκα περιπτώσεις)1.  Τα βακτήρια αυτά εντοπίζονται μεταξύ των δοντιών, στους θύλακες των ούλων και στα βοθρία στη βάση της γλώσσας και όταν αυτά διασπούν τα υπολείμματα των τροφών που βρίσκονται στο στόμα, απελευθερώνουν τις λεγόμενες πτητικές θειούχες ενώσεις (ΠΘΕ).


Η κακοσμία του στόματος δεν ενέχει κινδύνους, ωστόσο η άσχημη αναπνοή μπορεί να προκαλέσει αμηχανία και άβολες καταστάσεις τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σας ζωή. Ενδέχεται κάθε φορά που ανοίγετε το στόμα σας να αρχίσετε να νιώθετε ανασφάλεια και να χάσετε την αυτοπεποίθησή σας κυρίως όταν βρίσκεστε γύρω από άλλους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα σε επαγγελματικές συναντήσεις ή σε κάποιο ραντεβού. Ή, ακόμα χειρότερα, μπορεί οι ίδιοι να μην αντιλαμβάνεστε ότι έχετε  άσχημη αναπνοή και οι φίλοι σας και η οικογένειά σας να μην αισθάνονται άνετα να σας το πουν.

CauseOfBadBreath

Αίτια της κακοσμίας του στόματος

Οι αιτίες της κακοσμίας του στόματος είναι πολλές και εκτός από τις θειούχες ενώσεις που σχηματίζονται στο στόμα, άλλα αίτια της άσχημης αναπνοής είναι η ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων), η περιοδοντίτιδα, η ξηροστομία, οι δίαιτες που προϋποθέτουν χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων και η νηστεία. Επιπλέον, σχεδόν όλοι έχουν άσχημη αναπνοή το πρωί διότι η ροή του σάλιου ελαττώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κακοσμία του στόματος μπορεί επίσης να οφείλεται στην κατανάλωση πικάντικων τροφών, σκόρδου, αλκοόλ αλλά και στο κάπνισμα.

Άσχημη αναπνοή που προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα

Ορισμένες από τις πιο συνήθεις αιτίες εμφάνισης δυσάρεστης αναπνοής που προέρχονται από τη στοματική κοιλότητα είναι οι ακόλουθες:

  • Ανεπαρκής στοματική υγιεινή. Οι τροφές που σφηνώνουν μεταξύ των δοντιών εποικίζονται από βακτήρια  τα οποία ξεκινούν να εξουδετερώνονται , εκτός και εάν αφαιρεθούν. Προκειμένου να αποφεύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων, εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές ημερησίως, πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα σε τακτική βάση. Για αποτέλεσμα που διαρκεί, μπορείτε επίσης να κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα.
  • Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Η φλεγμονή και τα νοσήματα των ούλων συνήθως προκαλούνται από τη συσσώρευση πλάκας στη στοματική κοιλότητα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος.
  • Ξηροστομία. Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας και την προστατεύει από τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία. Αυτός είναι και ο λόγος που η ξηροστομία μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση άσχημης αναπνοής. Η ξηροστομία οφείλεται σε διάφορα αίτια, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, του άγχους, ορισμένων νοσημάτων αλλά και φαρμακευτικών σκευασμάτων.
  • Εξαγωγή δοντιού. Η εξαγωγή δοντιού δύναται να προκαλέσει άσχημη αναπνοή για μερικές ημέρες, καθώς το αίμα πήζει και η πληγή επουλώνεται. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού, η σωστή στοματική υγιεινή είναι ακόμα πιο σημαντική απ’ ότι συνήθως. Η τερηδόνα και άλλες λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας μπορούν επίσης να προκαλέσουν άσχημη αναπνοή.
  • Άγχος και ορμονικές μεταβολές. Η εγκυμοσύνη, η εφηβεία και η εμμηνόπαυση δύνανται επίσης να προκαλέσουν άσχημη αναπνοή.

Άσχημη αναπνοή που οφείλεται σε άλλους παράγοντες

Ορισμένες συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν άσχημη αναπνοή είναι οι εξής:

  • Κατανάλωση ορισμένων τροφών και ποτών. Οι οσμές από το σκόρδο, τα κρεμμύδια και άλλα πικάντικα τρόφιμα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και τους πνεύμονες. Κατά την εκπνοή, το αποτέλεσμα είναι η κακοσμία του στόματος. Ο καφές είναι ένας ακόμα ενοχοποιητικός παράγοντας όσον αφορά τη άσχημη αναπνοή.
  • Κάπνισμα. Εάν καπνίζετε, το πιθανότερο είναι ότι έχετε άσχημη αναπνοή και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι η διακοπή του καπνίσματος.
  • Κατανάλωση αλκοόλ. Τα άτομα που κάνουν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνήθως εμφανίζουν κακοσμία του στόματος. Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που ο οργανισμός μεταβολίζει το αλκοόλ.

Πρόληψη της κακοσμίας του στόματος

Η πρόληψη της κακοσμίας του στόματος είναι εύκολη στις περισσότερες περιπτώσεις και ξεκινά με τη σωστή στοματική υγιεινή. Ωστόσο, το απλό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να μην είναι αρκετό. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Εάν αντιμετωπίζετε κακοσμία του στόματος μπορείτε να χρησιμοποιείτε συμπληρωματικά ένα στοματικό διάλυμα σαν το CB12. Το CB12 εμποδίζει την εμφάνιση άσχημης αναπνοής εξουδετερώνοντας τις δύσοσμες θειούχες ενώσεις στη στοματική κοιλότητα, αντί απλώς να καλύπτει το πρόβλημα της κακοσμίας. Περιέχει οξικό ψευδάργυρο και διοξική χλωρεξιδίνη, ουσίες που, όπως έχει αποδειχθεί κλινικά, εμποδίζουν την εμφάνιση κακοσμίας του στόματος για διάστημα 12 ωρών μετά από την κάθε χρήση1.

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

1 Thrane PS, Young A, Jonski G, et al. A new mouth-rinse combining zinc and chlorhexidine in low concentrations provides superior efficacy against halitosis compared to existing formulations: a double blind clinical study. J Clin Dent 2007; 18(3):82-87.